Steun Abaja ba Kristo

Aanmelden nieuwsbrief


ANBI logo

Contact

Stichting vrienden van
Abaja ba Kristo

Bezoekadres:
Jan van Zutphenweg 4
3958 GE Amerongen

Postadres:
Jan van Zutphenweg 4
3958 GE Amerongen
Telefoon: (0343) 723780
Fax: (0343) 723782
E-mail: info@abaja-ba-kristo.nl

groepsfoto pag. AbKAbaja ba Kristo - dienaressen van Christus - zijn Rwandese vrouwen die samen een gemeenschap van diaconessen in Rwanda vormen. De gemeenschap telt 41 Rwandese zusters en is gevestigd in de plaats Rubengera in het westen van Rwanda (district Karongi).

De diaconessen willen hun volk dienen met de liefde van Christus. De diaconessen richten zich op evangelisatie, ontwikkeling en onderwijs. Daarmee willen zij bijdragen aan duurzame veranderingen in de levens van degenen die zij bereiken.

Enkele vragen over Abaja ba Kristo:

Waarom een diaconessengemeenschap?

De Presbyteriaanse Kerk van Rwanda wilde – naar het voorbeeld van de gemeenschappen van diaconessen in Europa – een gemeenschap voor gelovige vrouwen opzetten die samen God en de medemens zouden dienen. Abaja ba Kristo heeft drie doelstellingen:

  1. Abaja ba Kristo biedt Rwandese vrouwen de mogelijkheid een gemeenschappelijk leven te leiden gebaseerd op het woord van God en het geloof in Zijn Zoon Jezus Christus.
  2. Abaja ba Kristo wil de Here God dienen in gebed en pastorale en diaconale dienst aan mensen.
  3. Abaja ba Kristo wil door sociaal-maatschappelijke activiteiten getuige zijn van de liefde van God voor alle mensen.

Hoe verloopt de toelating van zusters?
Door middel van presentaties in kerkelijke gemeenten wordt bekendheid gegeven aan de mogelijkheid toe te treden tot de gemeenschap. Als een jonge vrouw contact zoekt met de gemeenschap, wordt zij uitgenodigd deel te nemen aan enkele kennismakingsdagen. In gesprekken met de leiding van de gemeenschap wordt getoetst of er sprake is van een roeping. Wanneer er wederzijds overeenstemming is wordt de jonge vrouw toegelaten tot het proefjaar, dat vooraf gaat aan de opleidingsperiode van twee jaar.

Hoe ziet de geestelijke en beroepsvorming van de zusters eruit?

Gebed, meditatie, Bijbel lezen en geestelijke vorming zijn belangrijke onderdelen van het dagprogramma van de zusters. Zo is er een (vast) ochtend- en een avondgebed en een keer per maand wordt er een gebedsweekend gehouden. Er zijn vaste momenten (in de ochtend en na de lunch) voor Bijbelstudie en voor overdenking. Regelmatige Bijbelstudies en een jaarlijkse retraite maken deel uit van het programma. De zusters bezoeken de kerkdiensten in het dorp. Naast geestelijke vorming is ook beroepsvorming van belang. De zusters volgen een opleiding op de verschillende gebieden waarbinnen de gemeenschap actief is: onderwijs, medische zorg, bedrijfsvoering etc.

Lees het interview met zr. Jeanne d'Arc

Guesthouse Bethel

guesthouse

Op het terrein van de gemeenschap bevindt zich een zalencentrum met guesthouse, waar het goed toeven is! Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar Centre Bethel, dat voor veel doeleinden geschikt is:

In de zalen kunnen bruiloften worden gevierd of conferenties worden gehouden. Als het gaat om meerdaagse conferenties is er slaapgelegenheid in het guesthouse of – voor de minder draagkrachtigen – in de slaapzalen. Zowel vanuit Rwanda als uit het buitenland groeit het aantal gasten gestaag, zo zelfs dat er dringend behoefte is aan uitbreiding met een grote eetzaal en meer slaapgelegenheid.

De zusters zijn zeer gastvrij en zorgen ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. Regelmatig komen groepen uit Nederland logeren en door de mond tot mondreclame neemt de belangstelling toe. Ook individuele gasten zijn welkom!

Voor meer informatie kunt u mailen met centrebethel@gmail.com

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.abaja-ba-kristo.nl/abaja-ba-kristo#sigProId7d74673261

Wat doen de diacDe zusters willen God dienen met woord en daad. Dit krijgt gestalte in evangelisatiewerk, pastorale en diaconale ondersteuning en in het opzetten van projecten ter verbetering van de levensstandaard van de bevolking. Ook beschikken de zusters over een gastenverblijf en een zalencentrum, waar bijeenkomsten worden gehouden. De zorg voor weeskinderen en armen is een belangrijk onderdeel van het werk.

 

geschiedenisAbaja ba Kristo is in 1984 opgericht door de Presbyteriaanse Kerk van Rwanda (EPR – Eglise Presbytérienne au Rwanda) met steun vanuit de Gemeenschap van Zendings-Diaconessen in Nederland.

 

De zusters Emilienne, Jos├ępine, Olive en Anysie vertellen hun persoonlijke verhaal.